14/04/2016
Stanovisko IVK ke dni
Výuka NGOismu
Stanovisko IVK ke dni 14. 4. 2016


Před několika dny přišel na e-mailovou adresu IVK (kouzlem nechtěného spadl do kategorie nevyžádané) e-mail, který se na nás obrací s žádostí o vyplnění dotazníku sbírajícího data pro diplomovou práci. Na tom by nebylo nic tak překvapivého, podobných žádostí dostáváme desítky a i řada z Vás má jistě s takovým typem dotazníku svou zkušenost.

To, co nás zaujalo, byl studijní obor a téma diplomové práce, jež si studentka zvolila. Píše nám „… jsem studentkou Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, oboru Studia občanského sektoru. … dotazník je součástí diplomové práce, pro kterou jsem si zvolila téma Řízení lidských zdrojů v neziskových organizacích.“ Jinými slovy jde o obor, produkující snad desítky, či stovky lidí ročně, jehož jediným cílem je příprava na utrácení veřejných peněz.

Václav Klaus během let v prezidentském úřadě jmenoval mnoho profesorů, nad jejichž obory nejednou kroutil hlavou. Zdálo by se proto, že nás v tomto ohledu již nic nemůže překvapit, ale vynalézavost našich zájemců o veřejné peníze se, zdá se, posouvá opět o další krůček dál.

Není právě příprava takto vzdělaných či spíše nevzdělaných „profesionálů“ důkazem odtržení školství od vzdělání? A vědí daňoví poplatníci, že část peněz z jejich daní, o nichž si myslí, že směřují do vzdělání, míří na tyto a jim podobné „obory“? Skutečně toto občané vědí? A přejí si to? Nejsme si tím vůbec jisti.

Pozn.: Autor je zaměstnancem neziskové instituce, která nezískává a ani neusiluje o peníze z veřejných zdrojů.

Filip Šebesta