13/04/2016
Stanovisko IVK ke dni
Už je politicky korektní říci, že je politická korektnost zhoubou Evropy?
Stanovisko IVK ke dni 13. 4. 2016


Sobotní Právo uvedlo na první stránce (a pak ještě na stránce 7) – s velkým písmeny napsaným nadpisem – rozhovor ministra vnitra Chovance. Tento nadpis zněl: Politická korektnost je zhoubou Evropy. To je úžasný poznatek, ale samozřejmě jak pro koho. O zhoubnosti politické korektnosti, která není ničím jiným než výzvou ke lžím, desinterpretacím a manipulaci lidí, víme mnozí už dlouho. A dlouho, určitě už od 90. let, o tom píšeme a mluvíme.

Revoluční novinkou je to, že je to na první stránce našeho největšího deníku a že je to výrok ministra vnitra naší levicové koaliční vlády. Je to výrok nahodilý, ze kterého bychom neměli nic dedukovat, nebo je to náznak něčeho úplně nového v našich politických špičkách, které si jinak dávají až moc dobrý pozor, aby mluvily politicky korektně, což znamená bruselsky korektně? Přál bych si samozřejmě to druhé, ale jako realista tak optimistický nejsem.

I kdyby to náhodou byla pravda, jakože asi není, i pak bychom museli říci, že už je stejně pozdě. Evropská idealistická, příliš namyšlená levice (někteří z nich se dokonce vydávají za pravici) na všechny klíčové věci přijde obvykle příliš pozdě. Jak dlouho jí trvalo, než pochopila zhoubnost Hitlera a ideologie, kterou reprezentoval a prosazoval? Díky jejich zpoždění muselo dojít až k druhé světové válce. Jak dlouho jí trvalo, než pochopila zhoubnost Stalina a jeho soudruhů? Opravdu jsme kvůli tomu museli prožít půl století komunismu? Kdy pochopí ničivý charakter jimi samotnými vyvolané migrace?

Je to vždycky pozdě. Některé neopravitelné věci už nastanou. A nedají se odestát. Fatální omyl ideologie evropeismu, vedoucí jak k ekonomické stagnaci, tak ke zbavení se demokracie, tak v neposlední řadě k dnešní masové migrační vlně snadno odstranit nelze. V představitelné budoucnosti to všechno s námi už nevyhnutelně zůstane.

Václav Klaus