22/04/2016
Stanovisko IVK ke dni
Už i u nás nastává Houellebecqovo Podvolení?
Stanovisko IVK ke dni 22. 4. 2016


Do IVK přicházejí poštou každý týden desítky pozvání na nejrůznější akce. Některých z nich se účastníme, spousty jich musíme z různých důvodů zdvořile odmítnout a nad některými jen nevěřícně kroutíme hlavou a zahodíme je do koše. Jedna z poslední jmenované kategorie si však zaslouží pozornost. Galerie Villa Pellé v Praze 6 a Organizace islámské spolupráce nás na včerejšek (21. 4. 2016) zvali na zahájení festivalu Zeměmi ornamentu s podtitulemsoučasné umění a islámské inspirace.

Nemáme nic proti islámské kultuře, ale teď ji propagovat u nás je politické gesto. Je snaha inspirovat islámem v dnešní České republice snahou jen autenticky a neutrálně přiblížit cizí kulturu, nebo je to snaha o naši „výchovu“ s úplně jinými cíli? Nevíme, ale myslíme si, že v tomto případě je pravdou druhá z variant.

Přebrat v současné atmosféře, právem zjitřené nekontrolovanou masovou migrací do Evropy, záštitu nad festivalem snažícím se inspirovat umění islámem nepovažujeme za neutrální zdvořilostní akt, ale za zřetelné vyjádření jistého názoru. A cítíme potřebu na to touto cestou upozornit. Vidíme totiž nikoli náhodná jména, Jan Zahradil, Ondřej Kolář (starosta Prahy 6), Vladimír Dlouhý. Jména lidí, kteří rádi reagují na sebemenší závan doby. I oni pochopili, že klíčová není základna, jak se mylně domnívali jejich předchůdci klasičtí marxisté, ale nadstavba – kultura, vzdělání, náboženství – skrze tu nyní svou misi vedou.

Naše sluníčkářská obec má obavy o směřování naší země na Východ. My máme zase obavy o její směřování do Orientu.

Filip Šebesta