02/06/2016
Stanovisko IVK ke dni
Terorismus už tu dávno máme
Stanovisko IVK ke dni 2. 6. 2016


Po anonymní hrozbě bombovým útokem byla včera policie nucena vyklidit Poslaneckou sněmovnu, Českou televizi a další veřejné instituce. A podle všeho nešlo o čin psychicky vyšinutého jedince.

Terorismus je dnes ve světě vnímán jako jedna ze zásadních civilizačních hrozeb. Jsme zemí otevřenou a je proto správné, že se o tuto hrozbu zajímá jak naše veřejnost, tak příslušné bezpečnostní státní struktury.

Většinou u nás vnímáme terorismus jako ohrožení zvenčí. Jsme rádi, že k nám dosud nepronikl terorismus islámský, a ti, kdo vnímají evropské trendy, usilují, aby k nám nepronikl ani v budoucnu.

Hrozba však doutná i u nás doma. Nemáme sice (naštěstí) organizace typu Rudé brigády, Frakce Rudé armády a podobné bojůvky, to se ale již mění. Čeští anarchisté jsou učenliví a patrně dobře komunikují se svými vzory v západoevropském prostředí.

Jejich organizovaná odnož Síť revolučních buněk podle policie plánovala ozbrojený útok na vojenský vlak. Hlavní podezřelý je celkem bez zájmu médií již rok ve vyšetřovací vazbě a právě kvůli této vazbě jeho soudruzi zorganizovali včerejší hrozby bombou. Již dříve pálili policejní auta, aby svému kolegovi vynutili ve vězení veganské jídlo.

Stejné ultralevicové kruhy mají na svědomí opakované žhářské úroky na majetek pražské restaurace Řízkárna a nejspíš jsou na jejich kontě i další násilné útoky. A evidentně se tito „aktivisté“ dál radikalizují.

Je nakonec dobře, že včera na sebe takto upozornili. Média se až dosud víc zajímala o údajně extremistické slovní výroky různých mediálních neoblíbenců, ale že tu doutná skutečné násilí, to podceňují. My bychom to podceňovat neměli.

Ladislav Jakl