16/09/2016
Stanovisko IVK ke dni
Junckerova klimatická akce
Stanovisko IVK ke dni 16. 9. 2016


Na projevu J. C. Junckera je, jak správně říká ve včerejším Stanovisku IVK Ladislav Jakl, nejdůležitější to, co Juncker neřekl. Ale za zmínku stojí i to, co v něm předseda Komise říká. Například o „klimatické akci“. To je patrně nové pojmenování pro původní „boj s globálním oteplováním“, který v čase nerostoucích průměrných teplot později nahradila „klimatická změna“.

Juncker si stěžuje, že Evropa, která vytvořila „koalici ambicí“ a umožnila tak přijetí pařížské dohody o klimatu, dnes přešlapuje na místě a členské státy dohodu neratifikují (až na Rakousko, Maďarsko a Francii).

Má nás to ale mrzet? V čase kdy za nesmyslný boj s klimatem každý z nás ročně platí ze své peněženky stovky a tisíce korun na podporu „obnovitelných zdrojů“?

Ale Juncker chce abychom díky iracionálnímu závazku pařížské konference nezvýšit teplotu o více než dva stupně oproti stavu v tzv. předindustriální éře platili ještě víc. Míra odtržení se evropského establishmentu od občanů členských států se v čase jen dále zvětšuje. To potvrzuje a důkazem toho je i Junckerův projev.

Na „ochranu klimatu“ (jak hovoří webová prezentace Komise – nikoli tedy lidí ohrožených jeho případnou změnou) totiž má být v rozpočtovém období 2014 – 2020 vyhrazeno a utraceno nejméně 20 % všech rozpočtových prostředků, tedy cca 180 mld. euro. 180 miliard z peněž daňových poplatníků členských států Unie, tedy nás všech. Odjinud totiž Unie peníze nebere.

Jsou si toho Evropané vědomi? A skutečně si to přejí? Nejsme si tím jisti.

Filip Šebesta