10/07/2014
Blog
Filip Šebesta: Jak se soutěží o eurodotace v Moravskoslezském kraji
Blog IVK č. 7


V několika posledních týdnech na mě neustále na jedné nejmenované sociální síti vyskakuje a snaží se získat mou pozornost jakási nejkacka.eu s krásným obrázkem malé kachničky. Musím říci, že až do včerejšího večera jsem to v celku úspěšně ignoroval, jelikož jsem to považoval jen za další z mnoha reklam. A asi jsem dělal dobře, protože teď, když už vím, o co jde, bych to snad raději zase nevěděl a žil dál v naivní a sladké nevědomosti jako dřív.

Za nevinnými dětskými obrázky kachniček a autíček se totiž skrývá oficiální soutěž vypsaná Regionální radou Moravskoslezského kraje cílící na zcela nevinné občany kraje starší 18ti let. Přesně na ty, kteří každé ráno vstávají do práce, posílají děti do školy a do pozdního června posílají peníze státu. Těm je zde milosrdně dovoleno zúčastnit se podivné soutěže o navrátivší se ušmudlané peníze osahané desítkami rukou všemožných byrokratů v unii i u nás. Šťastlivci, kteří pak nejrychleji odpovědí na všetečné otázky týkající se evropských dotací, mohou získat kupříkladu: dotaci na koupi turistického vybavení, vyhlídkového letu, vstupu do ZOO Ostrava, GPS (nebo asi spíš Galileo) navigace, víkendu pro dva nebo třeba nafty a benzínu. Bonusem navíc pro všechny výherce týdenních kol soutěže je pak postup do velkého finále, které ,,bude založeno na vědomostně-zábavní hře s tematikou evropských dotací a projektů podpořených z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko“, v níž se hraje o ,,85 % dotaci z EU na auto“, bohužel ale jen do výše 260 000 korun (nejkaček), takže s žádným supersportem ať laskavě nikdo nepočítá. Princip hry na trpkou skutečnost je doveden i do absurdního detailu, jimž se webová prezentace nejkačky hrdě bije v prsa: ,,Výhry, resp. dotace jsou výhercům vypláceny zpětně, stejně jako evropské dotace žadatelům.“

Co se na první pohled jeví jako veliká legrace, je na ten druhý a všechny ostatní jen další ukázkou absurdity naší doby. Pominu-li ekonomickou nesmyslnost dotací, jež je snad každému zřejmá na první pohled, jsme zde svědky snahy ještě více zamlžit původ peněz, které jsou nám touto tragikomickou cestou nabízeny. Peněz, které ale Evropská unie ani Česká nemá, tedy pokud si je nevybere na daních a všemožných odvodech. A to ani nemluvím o tom kolik z těchto peněz se na takové okružní cestě z peněženky přes Brusel a zase zpět do peněženky poztrácí a jak velký tvoří po cestě korupční potenciál. Zcela logicky se tak obávám, že až současná vláda zlepší politiku čerpání evropských dotací, jak proklamuje, ráj, který v České republice nastane, bude už k nesnesení.

A proto pozvedám hlas, pryč s dotacemi a korupčním prostředím, jež vytvářejí. Chceme žít za svoje.

Filip Šebesta, stážista IVK, 10. července 2014.