12/04/2016
Stanovisko IVK ke dni
Co může zrušit sankce?
Stanovisko IVK ke dni 12. 4. 2016


Agrární komora ČR, po dohodě se stejnými komorami V4, se rozhodla apelovat na představitele EU, aby začali jednat s Ruskem o ukončení sankcí. Ve stejném čase zveřejnil výsledky své ankety i Svaz průmyslu a dopravy ČR. Vyplývá z ní, že dvě třetiny jeho členů volají po omezení či úplném zrušení sankcí vůči Rusku. Obdobná stanoviska zazněla v poslední době od podnikatelských sdružení v Polsku, Německu, Francii a Itálii. A konec konců, totéž slyšel Václav Klaus na svém nedávném setkání s podnikatelskou obcí z Chrudimska a Chotěbořska. Nejde o prohlášení představitelů vlád, jde o vyjádření názoru podnikatelů, jenž je opřen o jejich zkušenosti – a jejich podnikatelské ztráty.

Na příkladu Kuby lze demonstrovat, že celá desetiletí ekonomické blokády a politických sankcí vůči tamnímu režimu si nevynutily změny, které si Západ od svého postupu sliboval. Byl to nakonec právě on, kdo od této politiky ustoupil.

Obhajoba svobodného obchodu a ekonomické spolupráce nejsou „kupčením s hodnotami“, ba ani „posouváním na Východ“, jak často dnes v Čechách slýcháme. Ekonomická spolupráce a vzájemný obchod s kýmkoliv jsou zdrojem hospodářského růstu a bohatství. V takovém prostředí snadněji vítězí svoboda nad autoritářstvím a v takové atmosféře se daří rychleji a přirozeněji kultivovat občanská i lidská práva.

Hlasitější, odvážnější a stále silnější tlak výrobců a obchodníků na své politiky může vést k realistickému přehodnocení politiky ekonomických sankcí vůči Rusku. Bylo by to výhodné pro všechny.

Ivo Strejček