29/02/2024
Ostatní
Newsletter IVK: únor/2024


Editorial

Pro množství textů nezbývá na úvodník velký prostor. Proto jen velmi zběžně k obsahu tohoto čísla. Na úvod nabízí komentář Jiřího Weigla, který využívá pozapomenutého výročí pětadvacátého února k diskusi o naší dnešní situaci. Jeho výchozí teze by se dala shrnout těmito slovy. Opsali jsme kruh a pomalu se vracíme tam, kde jsme již byli.

Václav Klaus ve svém zápise shrnuje, na tomto místě avizované, Rozmluvy na Hanspaulce na téma školství. Uskutečnily se na počátku února. Dále v aktuálním vydání naleznete i příspěvek k tomuto tématu od profesora Milana Knížáka. Ladislav Jakl a Ivo Strejček komentují zemědělské protesty. Několika otázkám, které rezonovaly ve veřejné debatě na počátku února, se věnuje ve svých glosách i autor těchto řádek. Na webu IVK si pak můžete přečíst jeho poznámku k návštěvě Viktora Orbána, která proběhla na konci měsíce. Jiří Weigl píše o chaosu na Blízkém východě a v závěru pak přinášíme text Jana Žambocha o vlivu dědického práva na stabilitu rodiny.

V procesu přípravy před odesláním do tisku se aktuálně nachází několik nových publikací, na které se mohou naši předplatitelé těšit v průběhu následujících týdnů a měsíců. Jednou z nich je kniha emeritního soudce Evropského soudu pro lidská práva Aleše Pejchala. Její předmluvu si můžete přečíst na konci tohoto čísla. Připravujeme ale také několik projektů k letošnímu kulatému výročí vstupu do EU. Informace o nich budeme průběžně zveřejňovat na našich stránkách.

Filip Šebesta


Newsletter 2/2024 si můžete stáhnout a přečíst zde.