18/05/2023
Glosy
Jaké zadání, takový výsledek
Čtvrteční glosa Filipa Šebesty


Některé věci je potřeba asi neustále opakovat. Tak tedy. Proč že si pravice typicky myslí, že zvyšování daní není dobrý nápad?

1) Omezená vláda: Pravice obecně prosazuje omezené zásahy státu do ekonomiky. Věří, že snížení daní a regulací umožní jednotlivcům a podnikům prosperovat a činit vlastní ekonomická rozhodnutí. Zvyšování daní je pravicí považováno za rozšiřování vládní kontroly.

2) Svoboda jednotlivce: Pravice často upřednostňuje individuální svobodu a osobní odpovědnost. Tvrdí, že vyšší daně snižují množství peněz, které si lidé mohou ponechat pro sebe a utratit je podle svého uvážení. Věří, že jednotlivci jsou lépe vybaveni k rozhodování o svých vlastních penězích než vláda.

3) Neefektivita a plýtvání: Kritici zvýšených vládních výdajů tvrdí, že mohou vést k neefektivitě a plýtvání. Tvrdí, že vláda není vždy nejefektivnějším správcem peněz daňových poplatníků a že vyšší daně nemusí nutně vést ke zlepšení veřejných služeb nebo výsledků.

4) Přerozdělování bohatství: Pravice často vystupuje proti politikám, které podle jejího názoru přerozdělují bohatství od bohatších k ostatním. Tvrdí, že taková politika může odrazovat od tvrdé práce, protože lidé mohou mít pocit, že jejich úsilí není dostatečně odměněno.

5) Ekonomické demotivační faktory: Kritici mají za to, že vyšší daně mohou odrazovat jednotlivce a podniky od investování a riskování. Tvrdí, že když se daně zvýší, mohou podniky omezit své plány na expanzi a investoři mohou hledat příznivější daňové prostředí jinde.

6) Daňové úniky a vyhýbání se daňovým povinnostem: Pravice často tvrdí, že zvyšování daní může podněcovat daňové úniky a vyhýbání se daňovým povinnostem. Při vyšších daňových sazbách mohou někteří jednotlivci a podniky uplatňovat legální nebo nelegální strategie, aby minimalizovali své daňové zatížení, což snižuje celkové příjmy vybrané vládou.

7) Životní náklady: Odpůrci zvyšování daní tvrdí, že může přispět ke zvýšení životních nákladů jednotlivců a rodin. Tvrdí, že když se zvýší daně na zboží a služby, mohou podniky přenést tyto náklady na spotřebitele prostřednictvím vyšších cen, což lidem zdraží základní zboží a služby.

8) Malé podniky: Odpůrci zvyšování daní často zdůrazňují dopad na malé podniky. Argumentují tím, že malé podniky jsou zásadní hnací silou hospodářského růstu a tvorby pracovních míst a vyšší daně mohou jejich činnost nadměrně zatížit. Tvrdí, že vyšší daně mohou omezit jejich schopnost přijímat nové zaměstnance, rozšiřovat své provozy nebo investovat do inovací.

9) Fiskální disciplína: Někteří tvrdí, že zvyšování daní může narušit fiskální disciplínu tím, že umožní zvýšení vládních výdajů. Tvrdí, že při zvýšení daní mohou mít vlády větší sklon utrácet, což může vést k vyšším rozpočtovým deficitům a státnímu dluhu. Kritici zvyšování daní proto tvrdí, že je důležité řešit problémy s výdaji dříve, než se přistoupí ke zvyšování daní.

10) Nezamýšlené důsledky: Odpůrci zvyšování daní často poukazují na možné nezamýšlené důsledky. Říkají, že vyšší daně mohou mít dopady na celou ekonomiku. Zároveň si myslí, že tyto nezamýšlené důsledky mohou převážit nad přínosy zvýšených daňových příjmů.

Premiér Petr Fiala v závěru svého vystoupení na sobotní ideové konferenci ODS využil odpovědí, které mu na jeho otázku o tom, co by měl delegátům říci o umělé inteligenci, poskytla právě umělá inteligence. Prý to mělo být odlehčení na závěr. Výsledkem však bohužel byly prázdné floskule k nerozeznání od těch předchozích.

Inu, záleží asi hodně na tom, kdo se ptá a hlavně jaké umělé inteligenci pokládá otázky. I v tomto případě platí okřídlené lidové „na hloupou otázku, hloupá odpověď“.

Výše uvedené argumenty pak budiž příkladem, že to jde i jinak. Jedná se totiž o desatero, které napsala umělá inteligence na dotaz autora tohoto dovětku, který zněl: proč si pravice myslí, že zvyšování daní není dobrý nápad.

Filip Šebesta za přispění umělé inteligence, 18. května 2023