26/04/2023
Ostatní
Newsletter IVK: duben/2023


Editorial

Inflace sice v posledních měsících mírně brzdí, ale její pokles ani zdaleka nedosahuje razance a rozhodnosti jejího předcházejícího růstu. Růst cen zpomaluje jen velmi opatrně a zůstává i nadále mimořádně vysoký. Dnešní hodnoty inflace navíc již zahrnují a vztahují se k vysokým hodnotám stejného období minulého roku. O tom, že naše inflační epizoda ještě zdaleka nekončí, mluvil na setkání Euro Business Breakfast prezident Václav Klaus. Jeho projev přetiskujeme v úvodu Newsletteru.

Jedno z odvětví našeho průmyslu ale zejména každodenních životů, na kterém je v poslední době zdaleka nejzřetelněji vidět, kam směřuje zelená politika Evropské unie je automobilismus. Vlastnictví motorového vozidla se postupně začíná stávat opět luxusem. V nejčtenějším motoristickém týdeníku Svět motorů o boji s automobilovými emisemi a jeho konsekvencemi psal kolega Petr Macinka.

Snižování dostupnosti osobní automobilové dopravy nejvíce dopadne na ty nejzranitelnější skupiny včetně seniorů žijících na venkově, kteří z mnoha důvodů nemohou spoléhat na i dnes chatrnou a dále zhoršující se „dopravní obslužnost“. Spolu s dalším si toho ve svém komentáři všímá Jiří Weigl a konstatuje, že „tahle země není pro starý“.

Václav Klaus přeje k osmdesátinám významné osobnosti římskokatolické církve i českého veřejného a kulturního života kardinálu Dominiku Dukovi. V krátkém sloupku pro Svaz bojovníku za svobodu pak připomíná 78. výročí osvobození od nacismu. Ivo Strejček si všímá vzájemně rozporného politického uvažování mezi náměstkem Morou a lidoveckým ministrem Hladíkem. Ladislav Jakl glosuje některé z posledních genderových výstřelků a autor těchto řádek komentuje stav veřejné debaty a to, že se opět zvětšuje rozdíl mezi tím, co se říká doma, a co na veřejnosti.

Bylo by chybou na tomto místě nezmínit fakt, že IVK oslavil 10. výročí od začátku svého aktivního fungování. Našim přátelům, sponzorům a blízkým jsme poděkovali na milém společenském setkání na počátku dubna v restauraci U Fleků. Všem, kdo při nás stojí a podporují naši činnost již deset let, se patří poděkovat také na tomto místě a zároveň vyjádřit naději, že nám i nadále zachovají svou přízeň. I dál si hodláme stát za svým!

Filip Šebesta


Newsletter 4/2023 si můžete přečíst zde.