06/02/2023
Glosy
Nesmíme se dát
Pondělní glosa Jiřího Weigla


Máme po volbách, a tak má vláda pocit, že si může dovolit věci dříve obtížně představitelné. Hospodaří stejně špatně jako předchozí vláda Babišova, proti které se kvůli její rozhazovačnosti dnešní vládní strany v opozici zuřivě vymezovaly, jenom místo covidu všechno hází na válku na Ukrajině a energetickou krizi. Zatímco Babiš však stovky miliard rozdával českým občanům, dnešní miliardy plynou do bezedné korupční ukrajinské díry (jak ukazují dnešní skandály v Kyjevě) a na sanování důsledku Green Dealu, v němž náš premiér vidí – podle svých slov - velkou příležitost a toto šílenství podporuje.

Zatímco Babiš si problémy nepřipouštěl, fialovci alespoň přiznávají, že mají problém. Něco dělat s rozpočtovými výdaji se jim však nechce – politické neziskovky dál čerpají stovky miliónů z veřejných peněz, miliardy na nesmyslnou inkluzi ve školách a zástupy jí vyvolaných asistentů vesele bobtnají, úředníci se dál nabírají, počty náměstků a platy politiků vesele rostou, k tomu se ještě mohutně zbrojí a valorizuje všechno možné na všech stranách. A tak přichází ke slovu zvyšování daní – v pravdě pravicová a konzervativní politika hodná ODS.

Kromě úvah o zavedení dvou sazeb DPH místo dnešních tří a přesunu některých citlivých položek mezi sazbami se, zdá se, vládním hitem stane zvýšení daně z nemovitostí. Ta je ovšem dnes příjmem municipalit, a proto se vláda vedle daňových poplatníků hodlá utkat i s obcemi a pokusí se uškubnout si případné zvýšení pro sebe.

Jediným argumentem pro zvýšení této daně, který všichni daňoví mudrlanti v médiích kolem dokola opakuji, je prý to, že u nás je tato daň na rozdíl od ciziny historicky nepřiměřeně nízká, zatímco například zdanění práce je prý v mezinárodním srovnání nadměrně vysoké, a tak je to třeba změnit. Nic jim nevadí, že s tímto vysokým zdaněním práce je u nás nejnižší nezaměstnanost v Evropě, zatímco náklady na bydlení, jeho pořízení a udržování, jsou u nás naopak jedny z nejvyšších. České domácnosti dostaly od vlády „dárek“ - skokové několikanásobné zdražení energií, stavebních prací, nájmů, paliv a vůbec rekordní zvýšení celkové inflace. Stát se místo řešení skutečných příčin pokouší situaci flikovat příspěvky na bydlení a sociálními dávkami. A v této situaci chce zasadit velké části domácností další ránu v podobě zvýšení daně z nemovitostí. Vyřešit chronicky zvyšující se rozpočtový deficit to v žádném případě nemůže – jedná se o jednotky miliard.

Tento krok je však velmi amorální, protože nemovitosti si občané pořídili ze svých již zdaněných příjmů, opravují je a udržují na své náklady, a tím pečují o vzhled obcí a krajiny. Právě tyto domácnosti, kteří nějaké nemovitosti vlastní – a těch je u nás většina - a vkládají do nich své příjmy, chce stát trestat zvýšením daní. V debatách tzv. expertů zaznívají navíc i návrhy, že by zvýšení daně mělo odrážet zvýšení cen nemovitostí, k němuž v poslední době došlo. To už je opravdu nehoráznost.

Toto enormní zvýšení cen nemovitostí ale nezpůsobili jejich majitelé. To způsobil stát svými nesmyslnými stavebními předpisy, regulacemi a povolovacími procedurami, jimiž téměř znemožnil novou výstavbu a vyvolal nedostatek na trhu. To stát je vinen svou špatnou fiskální a měnovou politikou, která vedla k dnešní inflaci a zdražení hypoték. A to nehovořím o zhoubné zelené ideologií, jejíž šíření u nás stát všemožně podporuje. A dnes, kdy tím vším vyhnal ceny nemovitostí do astronomických výšin, by za své selhání chtěl trestat nevinné, už tak těžce zkoušené daňové poplatníky zvýšením daně z drahých nemovitostí. Efekt bude jasný - vyšší nájmy, ještě více občanů žebrajících o dávky a příspěvky. To si nám dovolují vládní politici a experti navrhovat přesvědčeni, že dnes, po volbách, jim už nic bezprostředně nehrozí.

Této neschopné a nezodpovědné vládě, která nás do dnešní situace přivedla, je třeba s jejími představami o danění nemovitostí říci rozhodné NE. Je to zjevné pokračování celkového útoku na střední třídu, který můžeme již delší dobu na dnešní Západě pozorovat. Davoská elita, jíž Fiala a spol. poslouchají, dávno řekla, že po roce 2030 již nemá nikomu nic patřit. Osobní automobily a svoboda pohybu již mají na kahánku, teď přichází čas na soukromé vlastnictví domů a chalup. Nesmíme jim to dovolit.

Jiří Weigl, 6. 2. 2023