31/01/2023
Ostatní
Newsletter IVK: leden/2023


Editorial

První měsíc roku se nesl ve znamení volby nové hlavy státu. Pro jiná témata ve veřejném prostoru prakticky nezůstal větší prostor. My se však v lednovém Newsletteru IVK tomuto tématu vyhýbáme. Naši čtenáři a předplatitelé ale o diskusi této zásadní události nepřijdou. V těchto dnech vzniká nová publikace IVK, jejímž jediným tématem bude právě třetí přímá volba prezidenta a to, jaké důsledky přinesla a přinese pro českou politiku a společnost. Mnozí čtenáři vědí, že kritickým názorem na přímou volbu hlavy státu se bývalý prezident Václav Klaus ani další autoři IVK nijak netají. Nová kniha vyjde před inaugurací Petra Pavla v pořadí čtvrtým prezidentem České republiky.

A co tedy naleznete v prvním čísle našeho měsíčníku? Hned v úvodu si můžete přečíst projev Václava Klause na kolokviu u příležitosti výročí třiceti let od vzniku naší ústavy. K jinému třicetiletému výročí odkazuje rozhovor bývalého prezidenta v závěru vydání. Prvního ledna jsme oslavili tři dekády od rozdělení Československa a vzniku samostatné České republiky. Před časem jsme vydali u příležitosti tohoto kulatého výročí sborník Konec Československa, pokud ho ještě nemáte, můžete si jej objednat na našem webu.

Ve druhém rozhovoru, který na následujících stránkách naleznete, se k tomu, co očekává od nového roku, vyjadřuje kolega Petr Macinka. Ivo Strejček ve svém nekrologu připomíná významné dílo britského konzervativního historika a myslitele, speechwritera Margaret Thatcherové Paula Johnsona, který odešel v požehnaném věku čtyřiadevadesáti let v první půli ledna. Ladislav Jakl pak trefně glosuje snahy o snížení hranice věku, od kterého je možné využít hlasovacího práva.

V lednu vyšla také první publikace IVK tohoto roku, sborník anglických textů Václava Klause za posledního půldruhého roku s originálním názvem Brave New West a neméně originální obálkou profesora Milana Knížáka. Anotaci naleznete uvnitř vydání a knihu si můžete už teď zakoupit na našich stránkách.

Filip Šebesta


Newsletter 1/2023 si můžete přečíst zde.