19/12/2022
Glosy
Už by to stačilo
Pondělní glosa Jiřího Weigla


Náčelník ukrajinského generálního štábu i prezident Zelenskyj oznámili, že v nejbližších týdnech hrozí velká ruská ofenzíva, jejímž cílem je dobytí Kyjeva a možná i celé Ukrajiny. Pro konzumenta zpravodajství českých médií o ukrajinské válce je to šokující zpráva. Celé měsíce jsme totiž všichni informováni o velkých ukrajinských vítězstvích, ruských porážkách a dramatických ztrátách živé síly i techniky. Až dosud jsme permanentně přesvědčováni o tom, že Rusko úpí pod drtivým dopadem sankcí, chybí mu zbraně, munice, vojáci, zimní vybavení, prostě všechno. Ruské politické i vojenské vedení je totálně neschopné a tupé. Nic jiného než bezpodmínečná kapitulace a postavení zločinců v čele s Putinem před mezinárodní tribunál není přijatelným ukončením konfliktu. Někteří, jako například náš bývalý ministr zahraničí Schwarzenberg, už budoucí poražené Rusko předem parcelují a rozdělují.

A teď prý najednou hrozí ruská ofenzíva a dobytí celé Ukrajiny jako na počátku války.  Tyhle dvě informace nemohou platit současně. Jedna je nepochybně nepravdivá. Člověk si v této situaci musí klást otázku, jak to s tou ukrajinskou válkou celé vlastně je, čemu je možné věřit a co jsou jenom dezinformace a propaganda.

Protože se nezdá, že by se Rusko hroutilo nebo chystalo kapitulovat, jsou možná informace o chystané ofenzívě realistické. Potom však je neudržitelný způsob, jakým naše média o válce celou dobu informují. Od počátku zcela rezignovala na snahu po nějaké elementární objektivitě a plně přebírají ukrajinskou válečnou propagandu. Ta má svou logiku v napadené bojující zemi, je ale neobhajitelná jako nástroj manipulace českou veřejností. Nejsme ve válce s Ruskem, ani když to říká prezident Zeman. Chovejme se proto seriózně.

Situace na Ukrajině je evidentně daleko vážnější než se u nás většinou píše. Na vítězné chorály je příliš brzy a představy, že Rusko bude rychle poraženo a navždy zmizí z mapy, jsou naivní a hloupé a ještě hloupější je takovou lživou propagandu šířit. Hrozí vážná eskalace konfliktu, ale o tom nikdo z mocných nechce slyšet.  Potom se ale nedivme, že podpora vládní politice v této věci výrazně klesá.

Britský výkladový slovník The Cambridge Dictionary genderově politicky korektně změnil definice pojmů „muž“ a „žena“.  K vymezení ženy bylo přidáno, že je to „člověk, který žije a identifikuje se jako žena, i když možná měla při narození jiné pohlaví“. Obdobně byla „obohacena“ i definice muže. Genderové bláznovství prostupuje západním světem jako epidemie. Obětí bude svět, v němž budou vyrůstat a žít naše děti a vnuci. Mějme to na paměti.

Z tohoto hlediska bylo právě včera skončené mistrovství světa ve fotbale malou úlevou pro všechny, kterým není hysterický „woke“ svět po chuti. Ti, kteří na mistrovství místo fotbalem exhibovali genderovými eskapádami (Dánové, Němci atd.), museli jako poražení s ostudou odjet.  V úžasném finále sice bílí muži (Argentinci) porazili na penalty většinově černé muže (Francouze), ale to nemohlo nikomu rozumnému vadit. Všichni hráli nádherný fotbal.

Jiří Weigl, 19. prosince 2022