06/12/2022
Glosy
Neexperimentujme po „americku“ s našimi volbami
Úterní glosa Ivo Strejčka


Donald Trump znovu rozbouřil americkou politickou scénu a tamní média. Prý chce „ukončit“ platnost americké ústavy. Je tomu ale skutečně tak?

Americký novinář Matt Taibbi se poslední dva roky důkladně zabýval souvislostmi, které sehrála sociální síť Twitter v amerických prezidentských volbách 2020. Před pár dny tento muž zveřejnil podrobnou a zdrcující zprávu, ve které prokázal předvolební manipulace Twitteru s veřejným míněním - vše v kontaktu s Demokratickou stranou. Taibbi (ne Trump) se dokonce ptá: „Zahodíte výsledky prezidentských voleb 2020 a prohlásíte skutečného vítěze, nebo uspořádáte nové volby po odhalení masivního a širokého podvodu provedeného v úzké spolupráci velkých technologických společností s Demokratickou stranou?"

Časová posloupnost je důležitá, neboť teprve až na Taibbiho závěry reagoval Trump větou: „Bezprecedentní podvod žádá bezprecedentní řešení. Masivní podvod tohoto typu a rozsahu umožňuje ukončení platnosti všech pravidel, předpisů a článků, dokonce i těch, které se nacházejí v Ústavě. Naši velcí 'Otcové zakladatelé' nechtěli a nesouhlasili by s falešnými a podvodnými volbami!"

Plyne z této Trumpovy reakce jeho chuť či touha ukončit platnost Ústavy USA? Nic takového! Sice „trumpovsky“ drsně a napřímo volá po zrušení všech obezliček, které byly průchodu svobodným volbám v Americe naházeny do cesty, americkou ústavu ale evidentně do koše hodit nechce. Ve svých slovech chce návrat k výkonu svobodných voleb, jejichž výsledky by nemohly být zpochybňovány. Že se to Demokratům nelíbí a křičí, tomu se dá rozumět. Že se proti Trumpovi staví část Republikánů, tomu se dá rozumět také – někteří si jeho zvolení nepřejí. Že se to nelíbí hlavním americkým médiím, je rovněž pochopitelné – tolik už nainvestovaly do vykreslení Trumpa jako „politické zrůdy“ - a říkat něco jiného už prostě jde jen těžko.

Současnost dnešní Ameriky, zmítané radikálním levicovým progresivismem, je vlastně strašná. Co se s touto zemí stalo, že významná část voličů – a jak se ukazuje možná oprávněně – odmítá přijmout výsledky voleb a otevřeně o nich mluví jako zmanipulovaných? USA si o sobě myslí, že jsou středobodem, kolem něhož se točí celý vesmír, a tahle země dopustí stav zpochybňující samotnou podstatu její demokracie? Vlastně má Trump pravdu, tvrdí-li, že „svět se směje USA a jejím zkorumpovaným a zmanipulovaným volbám 2020“.

Nechme však Ameriku stranou a všímejme si sebe samotných. Nejsou americká blamáž s korespondenčními hlasy a zneužívání sociálních sítí politickými silami problémy, které bychom měli brát jako odstrašující příklad? I naši zákonodárci si totiž stále častěji pohrávají s myšlenkou korespondenčního hlasování a rozvolňování výkonu volebního práva.

Za úhelný kámen naší demokracie jsme si po listopadu 1989 přáli svobodné volby. Neexperimentujme po americkém způsobu!

Ivo Strejček, 6. prosince 2022