30/11/2022
Ostatní
Newsletter IVK: listopad/2022


Editorial

V listopadovém vydání Newsletteru moc prostoru pro editorial nezbývá. Širo­kou paletu témat otevírá projev Václava Klause na švýcarském Crans Montana Foru s názvem „Vraťme Západu jeho pů­vodní smysl“. Václav Klaus v něm vybízí k tomu, abychom směřovali pozornost primárně ke svým vlastním chybám a nehledali viníky zvnějšku. „Věnujme se našim omylům, mluvme o návratu k po­litice s ideologickým obsahem. Mluvme o potřebě renesance politických stran. Hledejme nové odvážné politické lídry. Vraťme se k politické politice,“ píše.

Na zasedání Evropského parlamen­tu u příležitosti sedmdesátého výročí od jeho vzniku vystoupil s krátkým pro­jevem poslanec polského Práva a spra­vedlnosti Ryszard Legutko. Jeho krátký, tak jak to pravidla EP umožňují, ale tím více hutný projev přinášíme v českém překladu. Je to velmi hořká reflexe.

Ivo Strejček kriticky píše o úmyslech ministra školství. Jiří Weigl na pozadí proběhlých amerických voleb komen­tuje, v jakém stavu se nachází západní demokracie. Václav Klaus ve svých dal­ších dvou textech hovoří o proběhlém klimatickém summitu v Egyptě a o euru – debatu o něm vyvolaly výroky před­sedkyně Pekarové. Přečíst si v tomto vy­dání můžete ale také dva texty reagující na rozbíhající se prezidentskou kampaň a text Ladislava Jakla o rozdělení Čes­koslovenska, který je úvodem ke knize „Konec Československa“, jež 30 let od to­hoto okamžiku připomíná.

V příštím vydání se můžete těšit na ob­novenou tradiční anketu „kniha roku“.

Filip Šebesta


Newsletter 11/2022 si můžete přečíst zde.