16/11/2022
Glosy
Nět vojně!
Středeční glosa Filipa Šebesty


Zprávou dne a včerejšího večera je dopad rakety na území Polska. Zemřeli dva lidé. Jde o další připomínku toho, v jak nebezpečné situaci se nacházíme. Každý incident tohoto typu, hrozí eskalací války mimo území Ukrajiny. Podobné nehody a technická selhání mohou vést k nedozírným následkům. I proto je tak důležité držet i ve stavu nepřátelství otevřené všechny komunikační kanály, a nikoli dětinsky vypovídat diplomaty, přerušovat styky apod.

Nešlo-li o selhání, ale záměr, těžko se hledá motivace ruské strany. Ta má víc než dost problémů i bez toho. Ukrajinská motivace by byla představitelnější. I tak se ale zdá, že šlo spíše o pochybení, či neopatrnost, nikoli o úmysl.

Některé české horké hlavy měly ale jasno hned včera večer. Komentátoři a uživatelé sociálních sítí pochopitelně jako první, ale třeba i paní Černochová: „Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy.“ Platí tato její slova o eskalaci pro všechny? Platí i dnes? Nechce se ani domýšlet, co by se dělo, kdyby se podobný incident odehrál u nás.

Česká armáda je naštěstí klidnější než „její“ horlivá ministryně. Náčelník Generálního štábu generál Řehka mírnil emoce: „V současné situaci je nejdůležitější zachovat klid, počkat na další informace a pečlivě vyhodnotit fakta.“ Podobně se vyjadřuje i jeden z jeho předchůdců gen. Jiří Šedivý. „Myslím, že i my bychom měli být, jak řekl generál Karel Řehka, opatrní. Vyčkat, jak se provede vyšetřování přímo na místě … Až potom je třeba činit nějaké závěry.“

Obdobně situaci zklidňují i ti, kteří, na rozdíl od české ministryně něco skutečně vědí. Americký prezident Biden tvrdí, že je nepravděpodobné, že raketa byla odpálena z Ruska. Nejspíš se podle něj jednalo o střelu, kterou se Ukrajinci snažili sestřelit jinou raketu. Američané samozřejmě vědí zcela přesně, odkud a kdo střílel, v polském vzdušném prostoru „visí“ prakticky nepřetržitě letouny NATO, které situaci monitorují. K „maximální opatrnosti“ vyzval také francouzský prezident Macron atd. atd.

„Dnes se stalo to, před čím jsme dlouho varovali. Mluvili jsme o tom. Teror se neomezuje jen na hranice našeho státu … Střelba raketami na území NATO … Jedná se o ruský raketový útok na kolektivní bezpečnost!“ Prohlašoval včera prezident Zelenskyj. Mohla-li být jeho včerejší slova omluvitelná nevědomostí a chaosem, který způsobil masivní ruský raketový útok na ukrajinské území, ta dnešní, že „dopad rakety v Polsku je vzkaz Ruska zemím G20,“ už si kritickou reakci zaslouží. Tvrdit bez ověření, že Rusko útočí na území členského státu NATO, je velmi vážné obvinění. Nic na tom nemění ani fakt, že je vyslovuje prezident země, která se brání ruské agresi. Když nic vážnějšího, přiživí to nakonec pouze spekulace o tom, že mohlo jít o záměrnou ukrajinskou provokaci. K zemi, která Ukrajinu tolik podporuje, by se slušelo přistupovat seriózněji. Ukáže-li se nakonec, že šlo o chybu ukrajinské strany, čím dříve přijde Polsku omluva, tím lépe. O tom, že tomu tak je, svědčí kromě slov amerického prezidenta v tuto chvíli i vyjádření Zelenského poradce Podoljaka. Ten v reakci na Bidena výmluvně prohlásil, že za jakékoli „incidenty s raketami“ je v každém případě zodpovědné Rusko, protože rozpoutalo válku. „Podle mého názoru je třeba se držet pouze jedné logiky. Válku zahájilo a vede Rusko. Rusko masivně útočí na Ukrajinu řízenými střelami. … Jen Rusko stojí za rapidně rostoucím rizikem pro sousední státy.“

Při sledování reakcí některých našich horkých hlav, se nelze zbavit dojmu, že by nejraději už táhli na Moskvu. Tedy, přímo oni samozřejmě ne. Ale co čekat od ženy, která se prezentuje se zbraněmi a tankem na dálkové ovládání v kabelce nebo člověka, který se chová jako puberťák a myslí si, že zeď jeho úřadu je něco jako „zeď“ na sociálních sítích, na kterou je možné pověsit cokoli.

Asi se budu opakovat, ale chybí v tom zápalu válečného nadšení hlasy, které by seriózně volaly po ukončení bojů a hledání řešení, k němuž tak jako tak bude muset dojít. Na počátku války jsme užasle sledovali, jak OMON v ruských městech „sbírá“ protestující s hlesem „nět vojně“, někteří drželi dokonce jen prázdný papír, i to milici stačilo.

To heslo jakoby se dnes úplně ztratilo. Je cool být pro válku. Kdo je proti, je přinejmenším naivní appeaser někdy dokonce kolaborant. Kam zmizelo „nět vojně“? Je potřeba se k tomuto heslu vrátit. Je-li alternativou nekonečná opotřebovávací válka a desítky a stovky tisíc mrtvých na obou stranách nebo eskalace až k nemyslitelnému, tak má každý takový hlas smysl.


P. S.: V okamžiku, kdy jde tento komentář na web, přichází zpráva z Polska. Prezident Duda oznamuje, že raketu s vysokou pravděpodobností vystřelila ukrajinská protivzdušná obrana.

 
Filip Šebesta, 16. listopadu 2022