09/08/2022
Glosy
Republika jižní Čechy
Úterní glosa Ivo Strejčka


Jihočeský hejtman Martin Kuba se zřejmě už definitivně chystá vyhlásit samostatnou Republiku jižní Čechy. Dalším Kubovým krokem v procesu emancipace na Praze je jeho rozhodnutí vyplácet části občanů své „republiky“ vlastní jihočeské sociální dávky. „Díky inflaci máme teď výběry na daních zhruba o 700 milionů vyšší oproti očekávání, proto si to můžeme dovolit,“ tvrdí. Nejde snad ani o to, že je hejtman Kuba jedním z mála, kdo inflaci „děkuje“ a považuje ji za něco pozitivního, ale o to, že bylo pouze otázkou času a souhry vhodných příležitostí, aby si kraje ve svůj prospěch ukradly další pořádný kus moci na úkor centrální vlády. Pražská koaliční vláda je slabá, v historii existence krajského uspořádání v Čechách nejslabší. Hejtman Kuba je politicky obratný, mediálně zručný a oplývající vůlí k moci. Zcela si podřídil Asociaci krajů, která je v současné české politické realitě více než alternativní vládou. Vzpomeňme například na suverénní jednání krajů v průběhu covidu. Kubův pokus o vytvoření vlastního „jihočeského“ sociálního systému je tak dalším vážným krokem v procesu rozpadu samostatného českého státu a jeho rozplynutí v Evropu regionů.

Jakási analytička Asociace pro mezinárodní otázky se v Hospodářských novinách rozplývá nad „úspěchy“ českého předsednictví. Tvrdí, že „na Stálém zastoupení v Bruselu působí skutečné špičky české státní správy, které za svůj první měsíc s předsednickým kladívkem v ruce zvládly dosáhnout mnoha konkrétních úspěchů“. Za všechny autorka jmenuje „sladění pozic členských států v tématu digitální diplomacie“. I proto ji zlobí, že „česká vláda o předsednictví a o tom, co Česku přináší, zatím spíše mlčí … [neboť] aktivních odpůrců evropské integrace po vzoru Václava Klause je v populaci pouze několik procent … [a] většina Čechů si přeje spolupráci evropských států zachovat, jen jinak a lépe“. Tak to je trefa! A Václav Klaus snad celá ta léta říká něco jiného? On je proti spolupráci evropských států? A nepředstavuje si onu spolupráci náhodou jinak a lépe? Tady se eurokomsomolka - analytička sama střelila do nohy a usvědčila se z obyčejného lhaní. Měla by se poučit od autora sousedního článku ve stejných novinách, který „hrdinně“ hlásá, že „svoboda slova není svoboda lhát“.

Němečtí Zelení nepřestávají udivovat. Podle serveru focus.de by ministryně pro děti, mládež, rodinu, rovnost, uprchlíky a integraci Severního Porýní-Vestfálska „zelená“ Josefine Paulová ráda zřídila „centra“, kam by se mohli Němci navzájem udávat podle toho, kdo z nich se politicky nekorektně vyjadřuje o „homosexuálech, migrantech, muslimech, černoších a Romech“. Je to další (sice práskačský) „příspěvek“ k budování nového krásného světa, ve kterém již nebude zloby, nenávisti, zášti, lží a dezinformací. Bude sice nesvobodný, neboť progresivisté (v jejichž čele Zelení stojí) si tento svět po bolševicku „rozvracet nedají“, ale což, i zde platí leninské - „když se kácí les, létají třísky“. Co je v Německu, bude brzy i u nás. A těm z českých optimistů, kteří naivně věří, že u nás se nic podobného stát nemůže, protože tu nemáme Zelené, připomínám: ale máme, jen mají černou pirátskou vlajku a sedí ve vládě (a o skrytých pirátech v ostatních politických stranách ani nemluvě).

Ivo Strejček, 9. srpna 2022