08/08/2022
Glosy
Jak je to vlastně s tou Ukrajinou?
Pondělní glosa Jiřího Weigla


Hospodářské noviny otiskly pod názvem „Západ by si měl uvědomit, že na Ukrajině se válčí také o pokrok“ 3. srpna 2022 článek výkonné viceprezidentky kalifornského Berggruenova institutu Dawn Nakagawy, Autorka v něm mimo jiné říká, že mladá generace vidí „minulost optikou Mee Too a BlackLivesMatter. Jsou odhodláni (mladí lidé) realizovat budoucnost, která bude jiná než ta hierarchická, vylučující, ovládaná muži a v západních zemích převážně bělošská. Klima vnímají jako negativní externalitu vyplývající z generací systémové nespravedlnosti. …….Je tedy na čase, aby se západní národy probudily a uvědomily si, že v této válce nejde jen o ukrajinské území. Boj Ukrajiny o duši její budoucnosti je hrotem kopí v globálním souboji o pokrok, otevřenost a inkluzivitu. Proto Putin nesmí zvítězit.“

To je pěkné a nikdo nám to takhle otevřeně zatím neřekl. Takže Ukrajina je hrotem kopí pokrokářů v jejich boji za zničení dosavadního světa. Jak je to tedy s tou válkou doopravdy? A jak je to s explozí cen energií a ožebračováním lidí s výmluvami na válku? Nezažíváme záměrnou proletarizaci obyvatelstva jako podmínku společenské inkluze? A co naše vláda? Ví o tom, že pomáhá svým ukrajinským angažmá budovat ten pokrokový inkluzívní svět podle optiky Me Too a BlackLivesMatter?

Poděkování patří Hospodářským novinám, že nám umožnily pohled „za zrcadlo“, jak uvažují ti, kteří mají silný vliv na formulování politiky dnešní americké vlády. Abychom se už jednou přestali stále nechápavě divit.

Jiří Weigl, 8. června 2022