12/07/2022
Glosy
Souvisí spolu odvolání Melnyka a Perebyjnise? Proč ta ubohá „výstavka“ na Letné?
Úterní glosa Ivo Strejčka


Prezident Zelenskyj odvolal pět ukrajinských velvyslanců. Z Německa odejde ukrajinský nacionalista Melnyk, z České republiky Perebyjnis.

Melnykova politická agresivita a drzost, se kterými si v Německu počínal, sledovaly ukrajinské cíle. Nepokrytě se vměšoval do německé zahraniční politiky, určil, že německý prezident Steinmeier pro své (podle Melnyka) „dlouhodobě proruské postoje“ nemůže odjet na Ukrajinu, vydával hodnotící soudy, zda má či nemá Německo kupovat ruský plyn, kritizoval Němce za „liknavost v dodávkách těžkých zbraní na Ukrajinu“. Ale vaz mu zlomily až jeho poslední věty: „Bandera nebyl masovým vrahem Židů a Poláků“. Tak otevřenou obhajobu řádění ukrajinských nacionalistů v průběhu druhé světové války už nešlo z Kyjeva krýt. V Německu a před Polskem. Odvolání Melnyka je tak Zelenského „z nouze ctnost“ - vstřícné gesto vůči Německu a Polsku spojené s odvoláním několika dalších „aby se neřeklo“. Tedy i Perebyjnise v Praze.

Nepřijatelné a ubohé. Jedině tak lze hodnotit „výstavku“ několika kusů zničené ruské válečné techniky v Praze na Letné (původně měla být tato demonstrace ubohosti zorganizována na prostranství před Rudolfinem!). Proč to děláme? Kdo to platí? Co má být smyslem něčeho tak ponižujícího? Co tím chceme demonstrovat? A komu?

Chceme-li se touto hřibovsko-rakušanovskou ubohostí snížit k lacinému ponížení Ruska, pak už by tomuto „spektáklu“ chyběl pouze průvod ruských zajatců Prahou - bez opasků, sužovaných úplavicí. Tento obraz historie zná a my si i mysleli, že do historie také už jen patří.

Jak snadné je být statečný na Letné v klidu letní metropole! Jak zahanbující je sledovat počínání české politické třídy!

Ivo Strejček, 12. července 2022