10/02/2022
Ostatní
Dopis Václava Klause Dominiku kardinálu Dukovi


V Praze dne 10. února 2022

Vážený pane kardinále,

již jsme se řadu týdnů neviděli, naposledy při Vaší velmi milé návštěvě našeho institutu v polovině prosince loňského roku, ale nyní cítím potřebu vyjádřit Vám svůj dík a ocenit Vaše mimořádně přesvědčivé vystoupení na obranu papeže Benedikta XVI., který je už po několikáté předmětem útoku progresivistických sil a seskupení. 

Vaše včerejší rezolutní a jasné vystoupení v německém týdeníku Die Tagespost si zaslouží stejně nevyhýbavou pochvalu, a to nejen zevnitř katolické církve, ale i ode všech z nás, kterým jde o pravdu a její obhajobu. 

Papeže Benedikta XVI. jsem si vždy nesmírně vážil a vážím dosud. Po nedávném neopodstatněném útoku progresivistů všeho druhu na australského kardinála Pella je útok na papeže Benedikta XVI. pokusem znevážit – pod záminkou boje proti selháním některých jedinců v katolické církvi – další významnou instituci světa, která soudobému vzepětí progresivismu dosud vzdoruje. Jsem přesvědčen, že nelze mlčet, neboť mlčení bylo už mnohokráte cestou k prosazení do té doby zdánlivě nemožného.

 Vážený pane kardinále, ještě jednou Vám děkuji za Vaše vystoupení.

S úctou 

 
Václav Klaus

Jeho Eminence
ThLic. Dominik kardinál Duka, O.P.
Arcibiskupství pražské