29/10/2021
Ostatní
Newsletter IVK: říjen/2021


Editorial

Byly volby a nějak dopadly. Jak vidí jejich výsledky a dopad na budoucnost Jiří Weigl a Ivo Strejček, to si můžete přečíst v jejich povolebních komentářích na prvních stránkách říjnového vydání. Prezident Václav Klaus na stejné téma poskytl médiím řadu rozhovorů, které všechny naleznete na institutvk.cz.

Do tisku jsme, i přes nedostatek papíru, ve spolupráci s nakladatelstvím LEDA odeslali obsáhlou knihu (560 stran, poznámkový aparát čítá 872 položek) našeho kolegy Dr. Aleše Valenty Německý rok 1968: Předpoklady, průběh a důsledky kulturní revoluce v SRN. Více se o ní dozvíte v rubrice Připravujeme. Něco o ní možná napoví fakt, že vychází v ediční řadě AGORA, která publikuje „nekonformní knihy zaměřené na politiku a společnost“.

O fenoménu inflace, který je dnes některými politickými subjekty nesprávně pojmenováván jako „zdražování“, píše ve svém textu Václav Klaus, autor, pro kterého je inflace celoživotním odborným tématem. „Mluvím o zvyšování cenové hladiny, nikoli o zdražování, nikoli o pohybu jednotlivých cen vzhůru (a jiných dolů). Dnes vzniklá a rychle se rozbíhající inflace je důsledkem a projevem hluboké ekonomické nerovnováhy v naší zemi (ale i na řadě míst západního světa), která se sice připravovala už dlouho – minimálně od krize let 2008- 2009 – ale jejíž hloubku výrazně zvětšil covidový ekonomický otřes.“

Ivo Strejček ve svém textu reaguje na současný rozvrat energetického trhu. „Raketový růst cen elektřiny a plynu je umělý. Nemuselo k němu vůbec dojít,“ píše. Za viníka označuje nezodpovědnou zelenou politiku.

V říjnu jsme také podpořili Polsko proti zesílenému tlaku Evropské komise a některých západních zemí. Václav Klaus zaslal předsedovi strany Právo a Spravedlnost Jarosławu Kaczyńskému dopis, který přetiskujeme v plném znění. Na útok komisařky Leyenové na Polsko v Evropském parlamentu jsme reagovali společným prohlášením IVK, které také, společně s komentářem Zdeňka Koudelky, naleznete v „polské tematické sekci“ říjnového Newsletteru.

V samém závěru si pak přečtěte text Václava Klause publikovaný u příležitosti výročí kuponové privatizace.

Filip Šebesta

Newsletter 10/2021 si můžete přečíst zde.