30/06/2021
Ostatní
Newsletter IVK: červen/2021


Editorial

Václav Klaus oslavil 19. června 2021 své 80. narozeniny. Sluší se zde na prvním místě poděkovat bezpočtu blízkých i vzdálenějších gratulantů. Poděkovat všem, kteří bývalé hlavě státu, a třeba i přes názorové neshody, přáli vše dobré a dokázali ocenit to pozitivní, co je s oslavencem spojuje, jak je ostatně v případě tak významného jubilea dobrým zvykem. Poděkovat všem těm, kdo se alespoň na čas povznesli nad každodenní spory či nesoulad a ponechali je všedním dnům. Není to vůbec samozřejmé a ne každý toho byl schopen. Dokázat ocenit názorově či jakkoli jinak blízkého člověka nebývá zpravidla nijak složité, nalézt a ocenit pozitiva názorového oponenta, nota bene v okamžiku, kdy se sluší vzdát hold věku, kterého se dožívá, je však teprve skutečným testem „demokrata“ v nás.

Jak jistě již mnozí čtenáři Newsletteru vědí, vydali jsme u příležitosti osmdesátin čtyři knihy a Newsletter plus, celkem tedy pět různých publikací. V minulém vydání jsme Vám předmluvou Ivo Strejčka představili sborník anglických textů Václava Klause Free Society Fatally Endangered. V tomto čísle si můžete přečíst předmluvu Jiřího Weigla ke knize citátů Václava Klause za celé jeho polistopadové veřejné působení, jež do knihy Myšlenky sebral a uspořádal náš blízký spolupracovník Tomáš Břicháček.

Neméně originální je publikace Podtrženo, která vznikla ve spolupráci s nakladatelstvím Echo a přináší soubor z části publikovaných a zčásti zcela nových a dříve nepublikovaných výpisků z čtenářských deníků Václava Klause z dob před rokem 1989 i z éry aktivní vrcholové politiky. Čtvrtou knihou, vydanou nakladatelstvím Oeconomica Vysoké školy ekonomické, je kniha Transformace v ČR: cesta ke svobodě a prosperitě publikující přednáškový text, který Václav Klaus vyučoval na Masarykově univerzitě v Brně a vyučuje (a zkouší) na VŠE v Praze. Poslední z publikací je osobní, ale jak už to u autora bývá zvykem ani trochu nepolitické Narozeninové zamyšlení (Newsletter plus 6/2021), které si můžete stáhnout a přečíst na stránkách IVK a které řada z nás považuje za osnovu k „velkým pamětem“ Václava Klause.

Na následujících stránkách „narozeninového“ čísla Newsletteru naleznete také jeden z řady narozeninových rozhovorů (další na www.institutvk.cz) nebo výběr několika originálních narozeninových dopisů a přání.

Tak ještě jednou vše nejlepší pane prezidente!

Filip Šebesta