26/02/2021
Ostatní
Newsletter IVK: únor/2021


Editorial

Na prvních stránkách únorového vydání Vás chceme především upozornit na novou publikaci IVK Rozum proti kovidové panice. Přetiskujeme zde zkrácenou verzi její předmluvy. Nemá cenu opakovat, co o knize a autorech výstižněji a lépe v předmluvě říká Jiří Weigl. Stejně jako nemá význam se na těchto pár řádcích snažit zredukovat zbytek knihy do několika vět. Do publikace svými texty přispěla řada medicínských i nemedicínských autorit, které spojuje s IVK v přístupu ke kovidu rozum a střízlivost.

V anketní otázce se tentokrát ptáme ekonomů. Na to zda publikovaná statistická data odpovídají skutečné situaci a kondici naší ekonomiky? Nám připadají příliš optimistická, v čemž se s námi drtivá většina respondentů shoduje. Důvody, proč tomu tak podle jejich názorů je, si přečtěte v anketě.

Asi aby chaotizace české politiky byla ještě hlubší, vytvořil Ústavní soud svým aktivistickým rozhodnutím, jímž zrušil podstatné části volebního zákona, další, aditivní a nikoli nevýznamný spor o to, jakým způsobem se za několik měsíců bude volit Poslanecká sněmovna. Sedmibodové stanovisko IVK k tomuto rozhodnutí přetiskujeme ve druhé části Newsletteru. K tomuto významnému tématu ale připravujeme i širší publikaci.

V závěru vydání pak naleznete recenzi Václava Klause na knihu Velká výměna francouzského filosofa Renauda Camuse. „Camus je velký spisovatel. Toto jeho dílo se nedá standardně recenzovat. Je to sborník textů, v lecčems se opakujících, ale myšlenkově naprosto konzistentních… Kniha je to však úžasná, nesmírně obohacující, otevírající myšlení. Je to gejzír myšlenek… Je to v každém případě pohled člověka, kterého probíhající Velká výměna a odkulturnění strašně trápí a je ochoten proti němu bojovat.“ Píše o Camusově knize Václav Klaus.

Filip Šebesta