27/11/2020
Ostatní
Newsletter IVK: listopad/2020


Editorial

Listopad byl na události poměrně plodný. Ostatně naznačuje to i tematická struktura listopadového vydání našeho měsíčníku.

Zeširoka diskutované vystoupení Václava Klause na Národní třídě u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii publikujeme jako úvodní text tohoto čísla. Anketní otázka reaguje na výsledek a hlavně průběh amerických prezidentských voleb. Máme jít vstříc zjednodušování volebního aktu, korespondenčnímu hlasování? Respondenti si z řady důvodů myslí, že nikoli. Václav Klaus v textu Mesianistické iluze vs. smysluplná politika státu vysvětluje, že ekonomy zdůrazňovaná volba něco za něco se týká i koronavirových opatření a jejich dopadů na společnost. Ivo Strejček komentuje poloviční visegrádské veto (Polské a Maďarské) sedmiletému evropskému rozpočtu a fondu Next Generation EU. V závěru si můžete přečíst krátký komentář k plánovanému rozpočtu na rok 2021. Na našem webu pak naleznete záznamy z několika televizních rozhovorů Václava Klause.

V listopadu jsme vydali mimořádně kvalitní monografii Unie ve stínu brexitu kolegy Tomáše Břicháčka, o níž se více dočtete v anotaci. Kniha uzavírá pomyslnou Břicháčkovu „trilogii“ Unie blízká i vzdálená (2014) a Unie ve víru migrační krize (2016). Do tisku brzy ale zamíří také Karanténa 2.0, která reflektuje vývoj od „jarní vlny“ až k dalšímu „lockdownu“. Bude poslední?

Filip Šebesta


Newsletter 11/2020 si můžete přečíst zde.