27/10/2020
Ostatní
Newsletter IVK: říjen/2020


Editorial

Nejaktuálnější postoje IVK ke koronakrizi si můžete pravidelně číst na našem webu. Václav Klaus a kolektiv autorů IVK v říjnových týdnech kriticky reagovali na postupné zpřísňování vládních protiepidemických opatření. Vydali jsme k tématu Newsletter plus, Václav Klaus odpovídal na otázky Reflexu, Frekvence 1, CNN Prima News atd.

V Newsletteru dáváme prostor tématu, které dnes trochu ve veřejné diskusi zapadá a které stojí na okraji „denní agendy“, byť je nesmírně podstatné a budeme s ním žít minimálně celý příští rok, a s jeho důsledky bohužel i mnohem déle. Tím tématem je rozpočet na rok 2021, respektive další obří plánovaný schodek. Můžeme si to dovolit? Koho tím zadlužujeme? Je takový deficit opravdu potřebný? Nejen na tyto otázky se ptáme respondentů v anketní otázce tohoto vydání.

I když je její téma vážné, máme radost z úspěchu knihy Sebedestrukce Západu, která se po dvou měsících od svého vydání dočkala v pořadí již druhého dotisku. A vlastně máme strach, že bude úspěšná i dál, protože skutečnosti, s nimiž se v ní autoři vyrovnávají jen tak rychle nezmizí, a to ani po amerických prezidentských volbách, ať už dopadnou jakkoli. Na to, koho by Američanům zvolili obyvatelé Západní Evropy, se můžete podívat v grafu měsíce. Myslíme si, že kdyby se ptali na totéž v zemích Visegrádské skupiny, výsledky by byly asi trochu jiné.

Nová kniha, jejíž křest jsme z pochopitelných důvodů byli nuceni odložit, je o něco veselejší a hlavně je výsledkem spolupráce dvou „IS“, Iva Strejčka a Ivana Steigera. Kniha Básník kreslených esejů je v limitované edici k dispozici na našem e-shopu. Chcete-li se v této nesnadné době něčemu mile zasmát, karikatury Ivana Steigera s doprovodným slovem Iva Strejčka jsou správnou volbou.

Filip Šebesta


Newsletter 10/2020 si můžete přečíst
 zde.