25/08/2020
Ostatní
Newsletter IVK: červenec-srpen/2020


Editorial

Prázdninový Newsletter je svým způsobem extendovanou anotací na nejnovější publikaci našeho institutu Sebedestrukce Západu, která je výsledkem naší letní práce a vychází v závěru prázdnin. „V minulých letech nás většinou zneklidňovala ,jen‘ jednotlivá, i když zásadní témata (jako je nadměrná a stále rostoucí regulace trhu, nezastavitelná evropská centralizace, klimatické inženýrství a jeho ekonomické náklady, masová migrace, multikulturalismus, pokrokářství, genderismus), ale dnes nastalo něco jiného. Nyní se všechna témata spojují a slévají do širokého globálního levičáckého pokrokářského proudu, jehož ambicí není nic menšího než naprostá přeměna světa, jak jej známe.“ Píšeme v úvodu ke knize.

Inspirací k jejímu vzniku byly bouřlivé události v USA a tamní eskalující napětí a prohlubující se společenský nesvár. Nová publikace ale ani zdaleka není jen o Americe, není prostým reagováním na tamní dění.

Mimořádně proto v tomto čísle nenajdete tradiční anketní otázku, ale „ochutnávku“ z této naší nové knihy. V úvodu tohoto čísla publikujeme slovo editora – Václava Klause. Následuje text našeho kolegy Tomáše Břicháčka. (Jeho nejnovější publikaci Unie ve stínu Brexitu právě vydání.) Třetí text, který je reakcí na návštěvu Mika Pompea v Praze, ve sborníku nenaleznete, ale obsahově do tématu dokonale zapadá.

Mimo toho jsme se ale věnovali i dalším tématům. Tím nejzásadnějším bylo schválení plánu Next Generation EU a s ním přicházejícího masivního zadlužení na desítky let do budoucnosti. Řadu příspěvků právě k tomuto tématu, ale i k jiným ekonomickým otázkám souvisejícím s koronakrizí naleznete ve druhé knize, jež aktuálně vychází – Ekonomické aspekty koronakrize.

Neměli bychom ale vypouštět ani zdánlivě „odehraná“ témata jako Istanbulská úmluva. Jsou totiž stále aktuální, jak se ostatně o prázdninách ukázalo. Na samém závěru to připomíná svým komentářem Zdeněk Koudelka.

Filip Šebesta


Newsletter 7-8/2020 si můžete přečíst 
zde.