29/06/2020
Ostatní
Pracovní návštěva Václava Klause v Olomouci


Prezident Václav Klaus vykonal dne 25. června 2020 na pozvání Divadla na Šantovce, Okresní hospodářské komory a skupiny olomouckých podnikatelů pracovní návštěvu Olomouce.

V první části programu se v budově Moravské vysoké školy setkal s řediteli základních, středních a vysokých škol města Olomouce. Devadesátiminutová, nesmírně zajímavá a živá diskuse, se dotkla, mimo jiné, následujících témat:

  • nepřijatelné snižování úrovně vzdělávání;
  • nadměrná a stále narůstající byrokratizace ve školství;
  • rigidita rozhodování ministerstva školství;
  • krize učňovského školství;
  • diskuse o obsahu a úrovni maturitních zkoušek v ČR (včetně všeobecné podpory maturitě z matematiky);

Odpolední program začal setkáním a diskusí s vedením Fakultní nemocnice v Olomouci. Kromě aktuální debaty o medicínském zvládnutí koronavirové epidemie, vysvětlil ředitel nemocnice Roman Havlík i způsoby, kterými se jeho nemocnici daří nabízet vysokou kvalitu nemocniční a medicínské péče a současně racionálně hospodařit s přidělenými finančními prostředky.

Témata publikovaná v nejnovější knize Václava Klause a IVK – „Karanténa“ – byla obsahem půlhodinového rozhovoru, který exprezident poskytl Českému rozhlasu Olomouc (bude vysílán v pondělí 29. 6. 2020). Poté se Václav Klaus setkal a diskutoval s vedením a členy olomoucké krajské organizace Hnutí Trikolóra a její předsedkyní – poslankyní Zuzanou Majerovou-Zahradníkovou.

Velkému zájmu se těšilo podvečerní setkání prezidenta Klause a neformální diskuse s olomouckou veřejností ve zcela zaplněném sále Divadla na Šantovce. Následovala autogramiáda zmiňované nejnovější knihy Václava Klause a IVK „Karanténa“.

Pracovní den v Olomouci byl zakončen zajímavou a mimořádně kvalitní debatou s podnikateli z regionu na témata aktuální a budoucí hospodářské politiky v České republice.

Ranní čas před odjezdem zpět do Prahy vyplnil Václav Klaus snídaní a přátelským setkáním s arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem v prostorách olomouckého Arcibiskupství.

Ivo Strejček, 29. června 2020

Foto: Jan Procházka, Olomouc.cz; Monika Czabeová, Charnel.cz