28/04/2020
Ostatní
Newsletter IVK: duben/2020


Editorial

Shrnutí aktivit IVK za poslední měsíc vlastně nedává tak krátký seznam, jak by se mohlo v době home officové, době těžkostí se vzájemnou komunikací, jednoduše v době karantény na první pohled zdát.

Podařilo se nám zprovoznit online výuku v kurzu Transformační procesy v ČR a každé úterní odpoledne tak mohou studenti, ale i další zájemci sledovat na našem YouTube kanále živě přenášenou přednášku Václava Klause a třeba mu i položit doplňující dotaz.

Již minule jsme psali o knize Stanislavy Janáčkové Obchodní války a pozice České republiky. V karanténě jsme nelenili a psali a tak Vás o měsíc později mohu upozornit na naši další knihu, s pořadovým číslem 49. Její jméno zde, a nejen zde, už vlastně několikrát zaznělo. Jmenuje se Karanténa, s podtitulem Přežije naše svoboda éru pandemie? Základem knihy je 12 textů Václava Klause a kolektivu IVK, které vycházely na přelomu března a dubna na zpravodajském serveru iDNES.cz. Přečtěte si předmluvu, která je úvodním textem tohoto vydání. Trefnou obálku knize navrhl a namaloval Milan Knížák.

Toto vydání je na první prolistování trochu jiné. Obsahuje méně našich textů – které ale nalezete na našem webu, například výborný komentář Jiřího Weigla Povelikonoční přemítání nad dnešní situací – o to větší prostor dáváme respondentům v anketě, která zabírá v podstatě celé vydání. Má dvě části, v té první jsme se rozhodli oslovit autory z minulého čísla, v té druhé pak oslovujeme autory „nové“, ty, kdo na minulou otázku neodpovídali. Myslíme si, že tato anketa na anketu minulého vydání v mnohém navazuje.

V závěru ale přeci jen dostalo prostor i něco trochu jiného. Již zmiňovaný Milan Knížák totiž oslavil 80 let.

Filip Šebesta 


Newsletter 4/2020 si můžete přečíst zde.