17/10/2022
Glosy
Jurečka jako Maláčová a růst popularity banderovců na Ukrajině
Pondělní glosa Ivo Strejčka


Když vládla na ministerstvu práce a sociálních věcí socialistka Jana Maláčová, báli jsme se každý den otevřít noviny, s jakým bláznivým nápadem tato žena zase přijde. A hle, ono se to na tomto ministerstvu asi dědí. Její nástupce, lidovec Jurečka, se začíná svými nápady Maláčové „úspěšně“ blížit. Nejnověji návrhem pravidel, podle kterých by měli zaměstnavatelé povinnost povolit svým zaměstnancům práci z domova, pokud si to tito zaměstnanci budou přát. Jurečka ale jde v bourání přirozených vztahů zaměstnavatel – zaměstnanec, mezi které prostě povinnost „chodit do práce“ a být v zaměstnání zaměstnavatelem kontrolovatelný patří, ještě dál. Hodlá na zaměstnavatele uvalit i povinnou úhradu nákladů třeba za energie. Přestože Jurečkův návrh u některých ministerstev narazil, džin z lahve byl vypuštěn a bude si jistě žít svým životem. Nechají-li si tuto revoluci rozvracející vědomí povinnosti i podřízenosti zaměstnance vůči zaměstnavateli majitelé firem (ale konec konců i šéfové všemožných úřadů) líbit, pak už slova jako „práce“ a „výkon“ můžeme vypustit z našich slovníků úplně.   

Internetový portál Ukrajinska pravda, českými médii často citovaný zdroj informací, přinesl zprávu, že Organizace ukrajinských nacionalistů a jejich ozbrojená odnož Ukrajinská povstalecká armáda (ve válce po boku německých nacistů na Ukrajině masakrující Židy, Poláky a Čechy, po válce i v Čechách nechvalně známí banderovci), mají „dvojnásobně více příznivců než před politickou změnou v roce 2014“. Podle průzkumu veřejného mínění provedeného na Ukrajině letos v září přiznalo „kladný vztah“ k banderovcům 43 % dotázaných oproti 22 % z roku 2013. Negativně vnímá banderovce 8 % respondentů, oproti dřívějším 42 %. Tato čísla není třeba nijak komentovat, mluví sama za sebe a jsou nečekaným úhlem pohledu „pod hladinu ukrajinské společnosti“. A „fejk“ to asi nebude, když tuto informaci přinesli Ukrajinci sami.

Odešel úžasný a osobitý český herec Josef Somr. Jeho herecké mistrovství, kterým uměl ztvárnit třeba „choleriky běžného života“, jsem miloval. Každý si Josefa Somra asi spojujeme s různými filmovými či divadelními rolemi, pro mě nezapomenutelnou postavu ztvárnil v roli trafikanta Josefa Soumara v seriálu Byl jednou jeden dům (v pečlivé režii Františka Filipa). Josef Somr byl „Pan herec“ a nechal nám po sobě hodně radosti.

Ivo Strejček, 17. října 2022